NL : FR
 RSS
Arrow Sitemap

Onze missie 

' Het FANC bevordert de doeltreffende bescherming van de bevolking, werknemers
en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende straling '.

RADON

- PROFESSIONELEN -

Ontdek de informatie voor de professionele actoren en vindt snel en gericht de informatie die u zoekt.

- BEVOLKING -

Ontdek de informatie voor de bevolking en vindt snel en gericht de informatie die u zoekt.


Het TELERAD meetnetwerk in het programma “Quel Temps!” (RTBF)

4 april 2017 - Net zoals in andere Europese landen, wordt in België de radioactiviteit in ons leefmilieu systematisch opgevolgd. Dit gebeurt onder andere aan de hand van continue metingen via het TELERAD meetnetwerk. De RTBF heeft hierover een reportage gemaakt in zijn programma “Quel temps!”. Voor het eerste deel van de reportage trok onze TELERAD-expert François Menneson naar een meetstation vlakbij de kerncentrale in Tihange, om daar meer uitleg te geven over het meetnetwerk. Het tweede deel van de reportage heeft het over de radioactieve wolk die over Europa trok na de kernramp in Tsjernobyl. Deze gebeurtenis was één van de voornaamste argumenten voor de oprichting van het TELERAD meetnetwerk.

>> Bekijk de reportage (enkel beschikbaar in het Frans): deel 1 | deel 2

>> Meer informatie over TELERADWENRA organiseert publieksconsultatie over verbetering van de veiligheid van bestaande kerncentrales.

31 maart 2017 - WENRA, de vereniging van West-Europese nucleaire veiligheidsoverheden, biedt iedereen de mogelijkheid om commentaar te geven op de richtlijn rond het thema van verbetering van de veiligheid van bestaande kerncentrales.

>> Lees meerIncident bij IBA geklasseerd op INES-niveau 1

31 maart 2017 - Op maandag 6 maart 2017 voerden werknemers van het bedrijf IBA, actief in de productie van cyclotrons die dienen voor de productie van radioactieve isotopen, testen uit op een cyclotron in een bunker. Tijdens deze testen stelde een operator vast dat de geprogrammeerde besturing (PLC) van de te testen versneller aangaf dat de deur van de bunker gesloten was, terwijl deze fysiek open stond.

>> Lees meerVierde vergadering van de Belgisch-Luxemburgse Commissie Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

28 maart 2017 - De vierde vergadering van de Belgisch-Luxemburgse Commissie Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming vond plaats op 23 maart 2017 op het Ministerie van Volksgezondheid in het Groothertogdom Luxemburg.

>> Lees meerStress tests: de grote Belgische nucleaire sites zijn steeds beter beschermd tegen extreme natuurlijke omstandigheden

10 maart 2017 - De exploitanten van de kerncentrales van Doel en Tihange, het IRE, het SCK•CEN, Belgoprocess en JRC-Geel boekten vooruitgang bij de uitvoering van hun actieplan, als gevolg van de weerstandstesten in 2011.

>> Lees meerIncident bij NTP Europe ingedeeld op INES-niveau 1

28 februari 2017 - Op vrijdag 17 februari 2017 heeft er zich een incident voorgedaan bij NTP Europe in Fleurus tijdens een onderhoud.

>> Lees meerThe IAEA monitors the long term operation of nuclear reactors Doel 1 and 2

23 February 2017 - From February 14th to 23rd, 2017 a SALTO mission (Safety Aspects of Long Term Operation) took place in the Belgian nuclear reactors Doel 1 and 2, led by the International Atomic Energy Agency (IAEA). The Federal Agency for Nuclear Control (FANC) had requested the mission in the context of the long-term operation (LTO) of Doel 1 and 2 until 2025. Based on the preliminary results, the IAEA deems the LTO program to be well managed by ENGIE Electrabel, in line with international standards in this area.

>> Read moreHet IAEA controleert de langetermijnuitbating van de kernreactoren Doel 1 en 2

23 februari 2017 - Van 14 tot 23 februari 2017 vond in de kernreactoren Doel 1 en 2 de SALTO-missie (Safety Aspects of Long Term Operation) plaats van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) had deze missie aangevraagd bij het IAEA in het kader van de langetermijnuitbating (Long Term Operation of LTO) van Doel 1 en 2 tot 2025. Op basis van de eerste resultaten oordeelt het IAEA dat ENGIE Electrabel het LTO-programma goed beheert, in overeenstemming met de internationale standaarden op dat vlak.

>> Lees meerIncident in Belgoprocess ingedeeld op INES-niveau 1

22 februari 2017 - Op maandag 20 februari 2017 kwam tijdens een transfer van licht radioactieve vloeistoffen naar de waterbehandelingsinstallatie op site 2 van Belgoprocess een hoeveelheid vloeistof terecht in de pulsatorruimte. Dit is een deel van de installatie die buiten dienst is gesteld en momenteel wordt ontmanteld.

>> Lees meerIncident in industriële inrichting ingedeeld op INES-niveau 1

07 februari 2017 - Op 24 januari 2017 deed er zich een incident voor bij CCB Italcementi Group in Gaurain-Ramecroix (Henegouwen), een onderneming gespecialiseerd in de ontginning van steengroeven voor de productie van cement, granulaten en beton.

Een elektricien stelde vast dat een radioactieve bron, gebruikt voor de dichtheidsmeting van cement, niet meer aanwezig was in zijn broncontainer. Het ging om een bron Cesium-137 met een activiteit van 1,4 gigabecquerel (GBq). De man kon met behulp van een stralingsmeter de radioactieve bron onmiddellijk terugvinden en weer in zijn container plaatsen.

>> Lees meerSALTO-missie voor de langetermijnuitbating van de kernreactoren Doel 1 en 2

06 februari 2017 - In het kader van de langetermijnuitbating (Long Term Operation – LTO) van de reactoren Doel 1 en 2 tot 2025, vroeg het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) om een SALTO-missie (Safety Aspects of Long Term Operation) uit te voeren voor deze twee reactoren. Deze missie vindt plaats van 14 tot 23 februari 2017 op de eenheden 1 en 2 in de kerncentrale van Doel.

>> Lees meerHet programma « Quel temps ! » besteedt aandacht aan radon

23 januari 2017 - Radon is een natuurlijk radioactief gas. Vanuit de ondergrond kan het in eender welk gebouw binnendringen en een risico vormen voor de gezondheid van de bewoners. De RTBF heeft hierover een reportage gemaakt in zijn programma “Quel temps!”. Voor het eerste deel van de reportage heeft onze expert in natuurlijke radioactiviteit en radonspecialist, Boris Dehandschutter, de journalisten begeleid in Bousval, in Waals-Brabant, in een woning waar een saneringssysteem werd geïnstalleerd. Het tweede deel van de reportage legt uit hoe radon ontstaat en hoe het zich verspreid naar de oppervlakte.

>> Bekijk de reportage (enkel beschikbaar in het Frans): deel 1 | deel 2

>> Meer informatie over radonIncident in de kerncentrale van Doel 4 geklasseerd op INES-niveau 0

11 januari 2017 - Op dinsdag 10 januari 2017 vond een incident plaats in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 4. De reactor is daarop volgens de voorziene veiligheidsvoorschriften automatisch uitgeschakeld. Na analyse werd dit incident geklasseerd op niveau 0 van de INES-schaal en had dus geen radiologische gevolgen. Gevaar voor de bevolking of het leefmilieu deed zich dus ook niet voor.

>> Lees meer>> VORIGE BERICHTEN


Contact

 
 
 

INES

 


 printvriendelijk  Home

Copyright 2013 © - Wettelijke vermeldingen