NL : FR
 RSS
Arrow Sitemap

Onze missie 

' Het FANC bevordert de doeltreffende bescherming van de bevolking, werknemers
en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende straling '.

RADON

25 jaar na Tsjernobyl


Vijfentwintig jaar na de catastrofe in Tsjernobyl zijn de discussies over de impact die deze ramp heeft op de volksgezondheid en het milieu nog steeds niet uitgedoofd. Door Tsjernobyl werd het debat over de toekomst van nucleaire energie weer terug op de agenda gezet. In de nasleep van de ramp zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd op het gebied van veiligheid van de kernreactoren. Ook de INES schaal met verplichte publicatie van nucleaire incidenten werd ingevoerd.

Wat er precies gebeurde is in talrijke rapporten en studies beschreven. Ter gelegenheid van de verjaardag van Tsjernobyl hebben we een aantal links opgelijst waar u hierover meer informatie kunt aantreffen. Door de explosie die een enorme brand veroorzaakte, ontstond een radioactieve wolk die over heel wat landen – ook België - werd verspreid.

Het spreekt voor zich dat de aanpak van nucleaire noodsituaties belangrijk is om de bevolking en ons leefmilieu te beschermen. In bijgaand artikel van experts van het FANC wordt de algemene aanpak bij dit soort rampen beschreven, rekening houdend met de meest actuele onderzoekresultaten ten gevolge van Tsjernobyl.

Op een animatie kunt u zien hoe een nieuwe sacrofaag (betonnen afdekking) boven de ontplofte reactor 4 zal worden gerealiseerd.

Links


26 April 2011


Contact

 
 
 

INES

 


 printvriendelijk  Home

Copyright 2013 © - Wettelijke vermeldingen